Početna stranica Portala pravosuđa BiHOsnovni sud u Sokocu

Окончане "Седмице судске нагодбе" у Основном суду у Сокоцу

06.06.2019.

Судови у БиХ закључили 427 судске нагодбе током „Седмицâ судске нагодбе“
27.05.2019.

(Сарајево, 27. мај 2019. године) – Првостепени и другостепени судови у Босни и Херцеговини закључили су 427 судских нагодби током „Седмицâ судске нагодбе“ које су се одржавале у периоду од 13. до 24. маја 2019. године.


Највише судских нагодби је склопљено у Опћинском суду у Тузли (66), Опћинском суду у Какњу (48), Основном суду у Сокоцу (40), Опћинском суду у Бановићима (31), Основном суду у Приједору (31), Основном суду у Бања Луци (22) и Окружном привредном суду у Бања Луци (21). Резултати указују да су грађани заинтересовани за рјешавање спорова судском нагодбом.


Као најпогодније предмети за закључење судске нагодбе били су предмети који се односе на наплату комуналних и сличних услуга мале вриједности, радне спорове, исплату дугова и потраживања, уплату доприноса за ПИО/МИО, исплату неисплаћених плата и отпремнине, накнаду штете, подјелу/утврђивање брачне стечевине, уређење међа, материјална давања и друго.


Према посљедњим подацима, од почетка године до данас  укупно је закључена 2.231 судска нагодба. Треба подсјетити да се од 2012. године, имплементацијом различитих активности у оквиру пројеката унапређења ефикасности правосуђа које финансирају  Влада Норвешке, Влада Шведске и Европска унија, а које имплементира Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ), судска нагодба континуирано примјењује у пракси. 


Имајући у виду да је судска нагодба један од мање кориштених начина рјешавања спорова у судској пракси БиХ, ВСТВ БиХ изражава задовољство оствареним резултатима који показују да грађани прихваћају овај начин рјешавања спорова који је бржи и ефикаснији, а саме странке су задовољније исходом спора и услугом суда.


Такођер, ВСТВ БиХ је задовољан што судови показују спремност да мијењају свој приступ у раду и унапређују ефикасност правосуђа и судских поступака, смањујући број неријешених предмета и пружајући бољу услугу грађанима. Настојање суда да закључи судску нагодбу између странака у спору се често заврши и повлачењем тужбе или спајањем више поступака у један који се окончава судском нагодбом, тако да ефекат судске нагодбе превазилази статистичке показатеље о броју склопљених нагодби.


За више информација молимо да се обратите Кабинету Предсједништва на телефон 033 707 594.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh